Hoe creëer je een fijne thuiswerkplek?

Het C-beest slaat ons de laatste tijd weer genadeloos rond de oren. Vrijheden worden teruggeschroefd, de mondmaskers zijn terug van (even) weggeweest en telewerken is de norm. 

Weeral, hoor ik je denken. Of misschien werkte je al terug meer van thuis uit? Sommige onder ons hadden hun thuiswerkplek misschien al omgebouwd… 

Daarom dacht ik, waarom geen blogpost schrijven met tips over het creëren van een fijne en aangename thuiswerkplek?

Of we nu in loondienst werken, zelfstandige, zaakvoerder of ondernemer zijn, thuiswerken moeten we momenteel zo goed als allemaal. Ook nadien of op kantoor kan je onderstaande tips gebruiken voor het creëren van een aangename werkplek.

 

Aparte ruimte of ingerichte werkhoek

In een woning is het waarschijnlijk makkelijker om een aparte ruimte in gebruik te nemen als kantoor maar met een beetje creativiteit kan je op een appartement ook een leuke aparte werkhoek inrichten. Je kan dan na de werkdag al je spullen laten liggen en wegstappen van je werkplaats & werkdag. Dit zal de overgang van werk naar privé makkelijker maken.

Zorg voor zoveel mogelijk natuurlijk licht

Probeer je bureau zo dicht mogelijk bij het raam te zetten. Uit onderzoek blijkt dat je je beter kan concentreren en alerter bent als je werkt in een omgeving met veel natuurlijke lichtinval. Dit zorgt dus voor een hogere productiviteit. Je werkt tot wel 12% sneller als je in een goed door daglicht verlichte ruimte werkt. Een ander pluspunt is de kostprijs.  Zonlicht is namelijk gratis en gezien de huidige energieprijzen is dit alleen maar meegenomen… én het is beter voor het milieu als je je lichten langer kan uitlaten. 

Indien je geen mogelijkheid hebt om je bureau bij het raam te zetten en je toch extra verlichting nodig hebt, kies dan voor een kwalitatieve bureaulamp. Zorg ervoor dat ze je van voldoende licht kan voorzien maar dat ze je niet verblindt.

Kleur in de werkruimte

Wist je dat niet enkel licht een grote invloed heeft, maar ook kleuren? Kleuren kunnen onze stemming zowel positief als negatief beïnvloeden. Je kiest best voor een rustige basiskleur met een accentkleur in je kantoor.

Neutrale kleuren, zoals bijvoorbeeld beige, warmwit en bruin maar ook blauwtinten, zorgen voor een kalmerend effect en bevorderen de concentratie. Wil je eerder energie, kies dan voor rode tinten of oranje. Geel gaat dan meer prikkelen en zorgen voor creativiteit.

Een gezonde werkplek verdient dus gerust een beetje kleur, maar houd het vooral evenwichtig.

Koop een beetje groen voor jouw werkplek

Het heeft alleen maar voordelen om één of enkele planten te zetten in je werkruimte. Planten hebben een zuiverende werking en zorgen zo voor een betere luchtkwaliteit.

Daarbovenop hebben ze een rustgevend effect waardoor ze dus bijdragen aan het verbeteren van de creativiteit, productiviteit én concentratie. Je voelt je dus rustiger, wat ervoor zorgt dat je geest meer ontspant en zo komt er in je hoofd meer ruimte vrij voor ideeën. “Waar zijn die plantjeuhs?”

Zorg voor weinig afleiding

Ruim je werkplaats telkens op, dit zorgt voor rust in je hoofd en zo kan je de dag erna rustig starten. Je kan misschien enkele opbergers voorzien en vermijd teveel prullaria.  Wat leuke decoratie kan zeker, maar overdrijf niet. Dit zorgt alleen maar voor afleiding en minder productiviteit.

Gezelligheid

Tijdens de herfst- & wintermaanden kunnen we allemaal wel wat extra gezelligheid gebruiken.

Maak ‘s ochtends een thermos thee of neem enkele koffiepauzes. Je kan ook een (geur)kaars aansteken voor extra licht en gezelligheid. En met een beetje muziek, creëer je al snel een gezellige sfeer.

Welke tips ga jij toepassen? Laat het me gerust weten per mail of via social media.

Veel liefs,
Mandy